
Svindel på sosiale medier
De er manipulative, sofistikerte og spiller på følelser og tillit. Svindlere i sosiale medier forsøker i økende grad å stjele både identiteten og pengene dine. I et stadig mer digitalt samfunn er det viktig å væreoppmerksom på hvem du kommuniserer med, hva du deler og hva du gir fra deg av informasjon. Se eksempler på svindel i sosiale medier og få tips til hvordan du kan unngå å bli lurt på nett.

Svindelposter, falske tilbud, investeringssvindel, kjærlighetssvindel, utpressing og hacket profil.

Falske oppringinger fra banken og andre aktører, Olga-svindel, Microsoft-svindel og investeringssvindel.

Falske e-poster fra banken og andre aktører, Real-time phising, investeringssvindel, falsk kundeservice og kjærlighetssvindel.

Falske meldinger fra banken din, SmiShing, falsk kundeservice og investeringssvindel.
Vanlige typer svindel på sosiale medier
Slik kan du unngå å bli lurt
Stopp - tenk deg om!
- Tenk deg om en ekstra gang før du trykker «liker» eller deler videre noe som virker for godt til å være sant!
- Gjør kontoene dine sikrere med totrinnsbekreftelse. Sørg for å bytte passord på e-post, WhatsApp, TikTok, SnapChat, Facebook, Instagram og resten av profilene dine regelmessig, og unngå å ha samme passord flere steder.
- Har du behov for å rydde opp i profilene dine? Kontakt slettmeg.no for hjelp!
Husk!
- Aldri oppgi kontoinformasjon, BankID-koder eller passord, uansett hvem som ber om det – enten det er bank, politi, familie, venner eller andre.
- Banken vil aldri be deg om å oppgi koder og passord via e-post eller telefon. Får du en slik forespørsel, er det sannsynligvis svindel.
Kontakt oss
Kontakt oss her, eller finn en rådgiver ved ditt kontor: